Projecten /

Meergeneratieproject: de reizende expositie Aanpassen!

Aanpassen in OBA Mevrouw Keizer, respondent eerste generatie Indisch 

Op 25 maart 2010 vond in Museum TwentseWelle in Enschede de feestelijke presentatie plaats van het meergeneratieproject Aanpassen!. Winnie Sorgdrager, Lid van Raad van State en bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, opende de expositie en nam het eerste exemplaar van het gelijknamige tentoonstellingsboek (met dvd) in ontvangst.

Stichting Nasi Idjo wil met het project Aanpassen! aanzetten tot dialoog. Drie generaties Indische Nederlanders zijn hierin ieder op geheel eigen wijze in beeld gebracht. Aan de hand van thema’s als identiteit, veerkracht, dromen en integratie boorde Nasi Idjo een schat aan herinneringen en ontboezemingen aan. Die vormen de rode draad van zowel het boek als de tentoonstelling. Daarmee is een aanzet gegeven tot een dialoog tussen drie generaties Indische Nederlanders, maar ook voor een hernieuwde kennismaking van de Nederlandse samenleving met deze ogenschijnlijk geruisloos geïntegreerde gemeenschap.

Derde generatie

Aanpassen! is daarna nog te zien geweest in het Rijksmuseum Volkenkunde Leiden, Museum Kamp Westerbork, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Bibliotheek Amstelveen (ihkv een primair onderwijs-project over herdenken en herinneren). Ook was de tentoonstelling in aangepaste/kleinere vorm aanwezig tijdens presentaties en dagen van onder meer stichting Pelita. Ook de website 5 eeuwen migratie heeft het project Aanpassen! uitgelicht.

Minidocu tweede generatie: Winnie Sorgdrager

Hier volgt binnenkort informatie over de huurmogelijkheden.

Enkele reacties naar aanleiding van een bezoek aan Aanpassen!:

“Een overdonderende ervaring, prachtig vormgegeven in alle facetten en mensen zullen het word ‘Indo’ weer in een nieuw licht gaan bekijken."

Top