je bent hier: Home > ARCHIEF » ACTIVITEITEN 2011

> 20-03-11 / Indische filmzondag: stand van de...-trilogie

Op zondag 20 maart, de alweer derde Indische Filmzondag van Nasi Idjo, ontvingen we maar liefst drie prominente gasten op onze vaste bioslocatie in Enschede: filmmaker Leonard Retel Helmrich, producente Hetty Naaijkens en editor Jasper Naaijkens waren die middag in Cinema Concordia aanwezig voor een korte inleiding en Q&A bij de bijzondere, inmiddels veelgeprezen docutrilogie Stand van de Zon, Stand van de Maan en Stand van de Sterren.

Aan de hand van de geestige en aangrijpende dagelijkse beslommeringen van de familie Sjamsuddin portretteert Leonard Retel Helmrich met deze trilogie indirect Indonesië. Twaalf jaar lang volgde Helmrich het dagelijks leven van de christelijke Rumidjah en haar islamitische familie. Met zijn adembenemende camerawerk brengt hij de kijker heel dicht bij de Indonesische samenleving.
Leonard Retel Helmrich vertrok kort na deze middag weer richting de VS, om ook daar het laatste deel van de trilogie, dat 3 maart j.l. officieel in première ging, luister bij te zetten. In Concordia demonstreerde hij kort nog zijn ‘single shot cinema’-techniek met The Steadywing, waarbij je de camera als het ware ‘vastzet’ op je borstkas. Deze unieke techniek is door Leonard zelf ontwikkeld (zie ook
www.singleshotcinema.com).

Het bijzondere aan de trilogie ‘achter de schermen’, is zeker ook de innige samenwerking tussen de drie gasten. Als familieleden (Hetty is Leonards zus, Jasper is Hetty’s zoon) zijn Leonard, Hetty en Jasper de perfecte sparringpartners voor elkaar, zowel artistiek, technisch als inhoudelijk. Dat ze daarin de juiste keuzes hebben gemaakt, blijkt wel uit de prijzen waarmee met name de laatste twee delen van de trilogie zijn overladen, ondermeer op het IDFA (NL) en het prestigieuze Sundance Film Festival (VS), geïnitieerd door niemand minder dan Robert Redford. Stand van de Sterren ontving bovendien op 25 april j.l. de Kristallen Film prijs voor de 10.000e bezoeker.

Meer info en speeldata van de gehele trilogie en Stand van de Sterren:
www.standvandesterren.nl.


Ook organiseerde Nasi Idjo weer haar donateurendag!