Agenda /

Nasi Idjo Filmmiddag: Spoor van 100.000 doden

Journalist en documentairemaker Twan Spierts maakte deze eerste Nederlandse documentaire over Nederlandse krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Birma-Siamspoorweg werkten.
Voorafgaand aan de film vindt een inleiding plaats in samenwerking met Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS), aansluitend is er een nagesprek met SHBSS-bestuurslid Edu Harms.

Over de documentaire
De film volgt veteranen Felix Bakker en Jos Wessels en de kleinzoon van Eduard Johannes, één van de meer dan 3000 Nederlandse slachtoffers. Tijdens een pelgrimsreis vertellen zij over de aanleg van de spoorlijn tussen Birma en Thailand en de ontberingen die de krijgsgevangenen van de Japanners moesten doorstaan. Historische beelden, animaties en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af en leveren een uniek kijkje in de geschiedenis op. De documentaire werd geselecteerd voor het SCENECS International Debut Film Festival 2014.

De documentaire Spoor van 100.000 doden werd gemaakt in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum en met medewerking van de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS).

Over de spreker
Van algemeen SHBSS-bestuurslid Edu Harms (1955), spreker op deze middag, zat tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië zijn oma, moeder, ooms en tante gevangen op Java in zgn. vrouwenkampen. Zijn opa werd als krijgsgevange gedwongen te werk gesteld aan de aanleg van de Birma-Siam Spoorweg in Thailand.

Tijdens Harms' onderzoek naar details over deze periode stuitte hij bij het Rode Kruis op een brief die zijn oma schreef kort na de bevrijding in oktober 1945, in de hoop op een teken van leven van haar man. Zijn opa was echter toen al drie jaar eerder overleden aan de Birma Spoorweg. Deze brief bereikte dus nooit zijn bestemming...
Edu Harms heeft zichzelf na deze ontdekking als doel gesteld de brief postuum te bezorgen aan het graf van zijn opa in Thailand. Hij deed dit tijdens de pelgrimsreis die in de documentaire is gefilmd.

Datum en tijd: zaterdag 26 november, 13.30 uur
Locatie: Concordia Film | Theater | Beeldende kunst, Oude Markt 15, Enschede

Kaarten en meer informatie:
http://www.concordia.nl/detail/16218/nasi-idjo-presenteert-spoor-van-100-000-doden

Terug

26-11-2016

Top